Coraz rzadziej robimy zakupy codziennie. Nawał pracy i ciągły brak czasu powodują, że skłaniamy się ku bardziej praktycznym rozwiązaniom, takim jak bardzo duże zakupy raz w tygodniu, zamiast małych każdego dnia. To powoduje, że nasze lodówki pękają w szwach, szczególnie przed świętami i w długie weekendy. Aby żywność pozostała długo świeża i smaczna, musimy ją właściwie przechowywać. Nie wystarczy zakupów po prostu wrzucić do lodówki w dowolny sposób. Odpowiednia ich segregacja, sprawi, że szybko znajdziesz to, czego potrzebujesz, nic się nie zmarnuje ani nie zepsuje. Skorzystaj z praktycznych wskazówek, jak utrzymać porządek w lodówce.
1. Zachowaj odstępy pomiędzy produktami.
Upychanie ogromnych ilości jedzenia i układnie jednych produktów na drugich, nie jest najlepszym pomysłem. Brak przestrzeni pomiędzy poszczególnymi produktami powoduje zaburzenia w cyrkulacji powietrza w lodówce, co uniemożliwia utrzymanie odpowiedniej temperatury i powoduje psucie się żywności. Nigdy nie kładź produktów na sobie i zachowaj co najmniej centymetr odstępu pomiędzy tymi leżącymi obok siebie.
2. Posegreguj żywność.
Nie układaj żywności obok siebie metodą „na chybił trafił”. Podziel je na kategorie. Unikaj przechowywania na tej samej półce produktów gotowanych i surowych. Trzymaj się czterech prostych zasad:
- w górnej części lodówki przechowujemy: jaja, garnki z zupą, produkty gotowe (na przykład ugotowane pierogi, krok w górnej części lodówki przechowujemy: jaja, garnki z zupą, produkty gotowe (na przykład ugotowane pierogi, krokiety, ale także sałatki i surówki) oraz tłuszcze (masło, smalec, margaryna).
- w środkowej części lodówki powinny się znaleźć wszystkie produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia: białe i żółte sery, jogurty, pokrojone wędliny itp.
- w dolnej części lodówki (w szufladach), gdzie temperatura i wilgotność jest nieco wyższa, przechowuj surowe warzywa i owoce.
- na półkach znajdujących się na drzwiach lodówki umieść wodę, soki i słoiki z przetworami.
Dzięki takiej segregacji szybko łatwiej Ci będzie odnaleźć potrzebne produkty.
3. Produkty kłopotliwe przechowuj w pojemnikach.
Do tak zwanych produktów kłopotliwych zaliczamy te, które mogą bardzo łatwo się popsuć lub mają specyficzny zapach, który może rozejść się po lodówce. Do ich przechowywania najlepiej użyć silikonowych zamykanych pojemników. Włóż do nich surowe mięso, surowe i wędzone ryby, sery białe i żółte na wagę i bardzo aromatyczne sery pleśniowe. W pojemnikach produkty dłużej zachowają świeżość, a ich zapach nie będzie się wzajemnie przenikał. Silikonowe pojemniki kupisz w każdym markecie.
Pamiętaj również o tym, aby raz w tygodniu gruntownie przejrzeć lodówkę i usunąć z niej produkty, które nie nadają się już do spożycia, a te, których jest reszta wyjąć i jak najszybciej zużyć, aby niepotrzebnie nie zajmowały miejsca i się nie popsuły. Wyrzucanie jedzenia to ogromny problem. Niestety Polska nadal jest w europejskiej czołówce krajów, gdzie marnuje się najwięcej żywności. Każdy z nas może przyczynić się do poprawy sytuacji, dbając o odpowiednie przechowywanie żywności w swoim domu i rozsądne planowanie zakupów.